mcv_logga_hemsida

Club MC-Veteranerna i Arvika

Under ett och samma tak har föreningen Arvika Fordonsmuseum samlat Arvika Fordonsmuseum, Club MC-Veteranerna och Thermiamuseet. Ett besök ger dig en rolig och nostalgisk resa bland mängder av bilar, motorcyklar, mopeder, lättviktare, hästvagnar, slädar, cyklar, modellbilar, spisar och pannor – allt varvat med utställningsmontrar och kuriosa.
Här finns även café, museibutik och referensbibliotek.

Tre museer i ett
Museerna är på 1 400 m2 och har två utställningsplan. Det hela drivs av den ideella föreningen Arvika Fordonsmuseum, som grundades 1994. Lokalen är en av Arvikas äldsta bevarade industribyggnader. Här startade Thermiaverken gjuteri och tillverkning av kökspisar, element, varmvattenberedare och pannor redan 1923. Så du kan känna andan från de gamla gjutmästarna när du vandrar runt i ett av Sveriges bästa fordonsmuseer.
Museet erbjuder nästan allt i fordonsväg: Bilar från 1903 till 1990-talet, motorcyklar, mopeder, lättviktare, hästvagnar, slädar, cyklar och t.o.m. en spark från Arvika Vagnfabrik. Allt är inlånat, mestadels från Värmland av privatpersoner, men också från Tekniska Muséet i Stockholm. Tekniska Muséet har bl.a bidragit med en Thulinbil och en Detroit Electric elbil från 1915.
Arvika var namnet – välkommen på en nostalgitripp!

MCV Arvikas samlingar
Club MCV Arvikagänget bildades 1984. Klubben har idag ca 420 medlemmar. Samma år arrangerade klubben sitt första Gunnarskogsrally, som blev ett av Sveriges största MC-rallyn. 2011 års Gunnarskogsrally blev det sista, och nu arrangerar klubben istället Brunskogsrallyt.
1987 öppnade MCV Arvika ett eget MC-museum, Kedjan. Det drevs fram till årsskiftet 2006-07, då man flyttade sina samlingar till samma lokaler som Arvika Fordonsmuseum.
På museets andra våningsplan finns Club MC-Veteranernas stora samling av tvåhjulingar. Här får man lätt en kick, eller vad sägs om HVA, Douglas, Indian, Bultaco, Norton med flera? TT-maskiner är också speciellt för Arvika Fordonsmuseum.
TT-tävlingar härstammar ju från Isle of Man och var som störst i Sverige på 50-talet. Till tävlingar i Hedemora och Falkenberg kom det 100 000-tals åskådare på en helg! 
När det gäller västvärmländska racerstjärnor och TT-tävlingar, så har vi en utställning med Sven "Furtan" Anderssons prispokaler och nostalgi. Vidare finns en monter med Birger Berggrens priser och en Union-motorcykel, som tillverkades av Unionverken i Charlottenberg, som Berggren var med och startade. Utställt finns även Leif "X-et" Ahls sidovagnsracer från 1957 och hans sidovagnsracer från 1968, som varit "försvunnen" i 30 år. Den mc:n är något alldeles speciellt, inte minst för att den är renoverad till ursprungsskicket.
I MCV:s utställning visas även en Rickman-Metisse i nyskick, Velocette MAC, lättviktare m.m. En speciell klubbhörna finns också.

Välkomna!
 
Öppet dagligen kl. 11.00 - 18.00
Vuxna 80 kr, 11-18 år 60 kr

Thermiavägen 2, 671 30 ARVIKA
Tel. 0570-803 90
www.arvikafordon.se

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter