mcv_logga_hemsida

Stor bilddonation till Svenskt Motorhistoriskt Arkiv (SMA)

Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson med sin MV Agusta-motorcykel i mitten av 60-talet. Källa: MHRF/SMA
Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson med sin MV Agusta-motorcykel i mitten av 60-talet. Källa: MHRF/SMA

Sven-Olof ”ESSO” Gunnarssons änka Iréne Gunnarsson Sjödahl har donerat sin bildsamling av främst motorcykelbilder till SMA.

Iréne Gunnarsson Sjödahl har donerat sin bildsamling av främst motorcykelbilder till SMA. Det är omkring 700 000 bilder i form av färgdia och svartvita negativ från 1970- till 2000-talen. Även videofilm ingår i donationen. Bilderna är tagna av Irene själv och hennes avlidne make Sven-Olof Gunnarsson.

Sven-Olof ESSO Gunnarsson (1935–2003)
Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson var en av Sveriges mest framstående roadracingförare från 1950-talet och tävlade även med racerbil. Han blev unik genom att vinna SM-deltävlingar med bil och motorcykel på samma dag vid Västkustloppet i Falkenberg 1969. Tävlingskarriären tog dock slut med en nackskada efter en olycka i Frankrike 1974.

1978 träffades Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson och Iréne och de kom de följande 25 åren att ägna sig åt att åka runt och fotografera på motorcykeltävlingar i framför allt Europa. De fotograferade också på klubbevenemang för veteranmotorcyklar. TT och Manxloppen på Isle of Man var speciella favoriter liksom Nordirland. ESSO körde även uppvisningsvarv för klassiska motorcyklar på Isle of Man med bland annat MV Agusta.

Tyvärr avled ESSO i cancer 2003 men Iréne har fortsatt att umgås och fotografera i motorcykelkretsarna och har hittills besökt Isle of Man cirka 70 gånger.

ESSOs prissamling
Iréne har även donerat ESSOs prissamling från tävlingskarriären till Svenskt Motorhistoriskt Arkiv. Den kommer att deponeras på MC-museet Gyllene Hjulet i Surahammar.

– Detta är den i särklass största donationen av fotografier vi har fått till arkivet, säger Per Dahl, ordförande för SMA. Den är en unikt fullständig dokumentation av motorcykeltävlingar i Sverige och internationellt under tidsperioden! Genom att Esso var så känd hade han och Irene tillgång till platser och personer som en annan fotograf aldrig hade fått se. Vi är också mycket glada för dokumentationen av klubbevenemang i Sverige, särskilt av Motorcykelhistoriska Klubben.

En förteckning av bilderna kommer att vara tillgängliga på SMAs sida inom kort.

Lennart West SMAs kommitté (samt förbundsekonom MHRF)

Läs mer på MHRF:s hemsida: här
 

Iréne och Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson träffades 1978. På bilden är de vid en Honda Racer på Irland 1997.
Iréne och Sven-Olof ”ESSO” Gunnarsson träffades 1978. På bilden är de vid en Honda Racer på Irland 1997.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter